Bij het verzamelen van munten is de kwaliteit en zeldzaamheid van munten een belangrijk aandachtspunt.
Kwaliteitsaanduiding van munten
De kwaliteit van een munt wordt veelal door de onderstaande termen aangeduid:
* Proof. Proof is de hoogste kwaliteit van munten. Deze munten zijn geslagen op gepolijste muntplaatsjes met gepolijste stempels. De hoger liggende delen van de munt zijn mat terwijl de overige delen glimmen.
* Prooflike. Bij proof-like munten zijn alleen de muntplaatjes gepolijst (dus de stempels niet).
* FDC. De afkorting FDC staat voor "Fleur de Coin". Munten in FDC kwaliteit zijn onbeschadigd en vertonen geen enkel spoor van slijtage. Een munt heeft deze kwaliteit op het moment dat deze geslagen is.
* UNC. UNC staat voor Uncirculated (ongecirculeerd). Deze munten kunnen toch kleine beschadigen hebben, doordat deze na het slaan op elkaar zijn gevallen. Naar ons idee is UNC veelal te vergelijken met FDC-.
* Prachtig. Een munt is Prachtig (Pr) indien deze maar kort in omloop is geweest en nauwelijks sporen van slijtage heeft.
* Zeer Fraai. Een munt in de kwaliteit Zeer Fraai (ZF) is langer in omloop geweest en vertoont sporen van slijtage. Alle details zijn nog wel duidelijk zichbaar, maar niet scherp.
* Fraai. Fraai wordt afgekort als "Fr". dergelijke munten zijn lang in omloop geweest en vertonen forse slijtageplekken. De fijnere details zijn niet meer zichtbaar.
* Zeer Goed. De kwaliteit Zeer Goed (ZG) staat voor munten die zeer lang in omloop zijn geweest en sterk afgesleten zijn.
Met een + of een - wordt aangegeven dat een munt net iets beter dan iets slechter is dan de genoemde kwaliteit. Met bijvoorbeeld Pr+/FDC- wordt bedoeld dat de totale kwaliteit van de munt tussen Prachtig (Pr) en Fleur de Coin (FDC) in ligt.
Zeldzaamheid van munten
Naast de kwaliteit is ook de zeldzaamheid van munten van belang voor verzamelaars. Uitgangspunt hierbij is normaal gesproken het aantal dat van de munt geslagen is. Door allerlei omstandigheden kan het voorkomen dat een munt die oorspronkelijk in grote getalen geslagen in de praktijk toch zeldzamer is dan munten waarvan er minder veel zijn geslagen. Dergelijke situaties ziet men veelal verdisconteerd in de prijs. Voor zeldzame munten wordt de zeldzaamheid vaak aangegeven door de kwalificatie die in het "Handboek van Nederlandse munten van 1795 tot 1975" van Jacques Schulman worden genoemd. Die kwalificaties zijn als volgt:
S = schaars
R = zeldzaam
RR = zeer zeldzaam
RRR = uiterst zeldzaam
RRRR = van de grootste zeldzaamheid